Hoogstraat 51

4285 AG, Woudrichem

info@yvital.nl

 

Tel: 06-20372387

© 2018 Yvital Lifestyle- Alle rechten voorbehouden

  • Black Facebook Icon
  • Instagram Social Icon
  • Black LinkedIn Icon
chivo.png
Vitaliteit

Vitaliteit betekent volgens de van Dale:

energie om te leven => levenskracht

Het kan beïnvloedt worden door te werken op drie pijlers: voeding, bewegen en ontspannen.

Voeden

 

Er is niets in het lichaam dat kan functioneren zonder voedingsstoffen. Gezonde voeding is daarom essentieel om het lichaam goed te laten presteren. Voedingsstoffen worden gebruikt als brandstof en als bouwstof en door de juiste voeding te eten zorgen we er voor dat het lichaam alle benodigde stoffen binnenkrijgt om gezond te blijven.

Als je een drukke baan hebt, weinig slaap, te weinig of juist extreem veel lichaamsbeweging, stress of lichamelijke klachten zoals een verminderde weerstand, chronische ontstekingen, darmklachten of hormonale veranderingen vraagt het lichaam om specifieke voedingsstoffen.

Een voeding die afgestemd is op jouw persoon zal je gezondheid ten goede komen. Als we eten wat ons lichaam nodig heeft dan zorgt het zelfhelend vermogen van het lichaam ervoor dat problemen opgelost worden. “Je bent wat je eet en moet weer worden wat je at”.

 

“Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding.” (Hippocrates)

Vitaliteit is energie om te leven
‘If you don’t use it,
you lose it‘.
Bewegen

Bewegen is goed voor de gezondheid, dus wil je fit en gezond ouder worden dan zal je voldoende moeten bewegen.

De voordelen van bewegen

Als we fysiek actief zijn (bewegen) dan verbeterd ons uithoudingsvermogen en hierdoor zullen we langer gezond blijven. Daarnaast zal de kans op ziekte afnemen wanneer we voldoende spiermassa hebben. Ook heeft fysieke activiteit effect op ons brein. Mensen die regelmatig bewegen zijn gelukkiger dan mensen die nauwelijks actief zijn en het denkvermogen van mensen die regelmatig sporten is beter.

Dat bewegen goed voor je is heeft onder andere te maken met het ontstekingsremmend effect op het lichaam. Een te veel aan ontstekingen is een voorbode voor ziekte en kan onder andere zorgen voor vermoeidheid en depressie.

Hoeveel moeten we bewegen?

Er is een norm voor gezond bewegen in het leven geroepen, dat is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Deze norm is gebaseerd op het effect dat bewegen heeft op onze gezondheid. De NNGB geeft aan dat we iedere dag minimaal 30 minuten matig intensief moeten bewegen. Matig intensief wil zeggen dat de ademhaling tijdens de activiteit omhoog gaat en dat we gaan hijgen. Deze norm is echter een minimum, dus het is beter om meer te bewegen.

“Gezonde mensen zijn gelukkiger en gelukkige mensen zijn gezonder”
Ontspanning

Ontspanning is een ander onderdeel dat van belang is voor een goede gezondheid en een fit lichaam. We moeten ontspannen om goed om te kunnen gaan met stress. Maar wat is stress eigenlijk?

Terug in balans

De stressreactie wordt ook wel een overlevingsreactie genoemd die noodzakelijk is om te kunnen vechten of vluchten. Een stressor (veroorzaker van de stressreactie) veroorzaakt een heleboel reacties in ons lichaam, waarop het zich zal moeten aanpassen. Als de stressor verdwenen is dan zal het lichaam weer kunnen herstellen en zo terugkeren naar balans.

In de huidige maatschappij staan we continue bloot aan verschillende stressoren. Denk maar eens aan drukte op het werk, het blauwe licht van de TV en computer, de Smartphone waardoor we iedere minuut van de dag op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws. Of wat denk je van bestrijdingsmiddelen, opvoeding, uitlaatgassen, maar ook allerlei toevoegingen aan ons eten en een tekort – of juist een te veel – aan beweging. Op het moment dat we chronische stress ervaren is het lichaam niet meer in staat om terug in balans te komen en hierdoor kan er ziekte optreden.

Stress

Stress is een verzamelnaam voor alle factoren die jou uit balans halen. Bedenk hierbij wel dat wat door de een als stressvol wordt ervaren niet voor een ander hoeft te gelden. Om de gevolgen van stress tegen te gaan is het belangrijk om voldoende te ontspannen zodat de balans hersteld kan worden. Er zijn verschillende methoden die hiervoor ingezet kunnen worden en helpen om jouw lichaam weer gezond te maken.

Wat is vitaliteit?