Moet je nu wel of niet ontbijten?

Bijgewerkt: apr 25

Wat doe jij als je wakker wordt? Ga je eerst ontbijten of krijg je ’s morgens geen hap door je keel en sla je daarom het ontbijt over? Er wordt gezegd dat het goed is om te ontbijten. Zo zet je de ‘verbranding’ aan. Is dat echt zo?Onderzoek naar het ontbijt

Of we nu wel of niet moeten ontbijten blijft een interessante vraag. Er blijven regelmatig artikelen verschijnen over dit onderwerp. Maar wat zeggen de onderzoeken er eigenlijk over?

  • Een experiment (Dhurandhar EJ 2014) waarin 300 deelnemers met overgewicht en obesitas in drie groepen werden verdeeld. De ene moest om 10 uur ontbijten, de andere om 11 uur en de controlegroep moest alleen gezond eten. Na 16 weken was er nauwelijks gewichtsverschil tussen de groepen.

  • In een volgend onderzoek (Betts JA 2014) onder slanke deelnemers werd gekeken of de verbranding inderdaad hoger is als je ’s morgens ontbijt. Na zes weken bleek de rust stofwisseling van de ontbijtgroep nauwelijks te stijgen (11 kcal per dag) en dat is wel een veelgemaakte claim. Ook was er nauwelijks effect op het verzadigingsgevoel, gewicht of glucosegevoeligheid van de vetcellen.

  • Een laatste experiment (Reevesa S 2014) bestond uit een week wen en een week niet ontbijten en gedurende die periode een voedingsdagboek bij te houden. Het leidde tot een aantal interessante bevindingen. Alle groepen aten tijdens de niet-ontbijt week, ’s middag en in de vroege avond meer dan in de onbijtweek, maar over de hele dag gezien consumeerden ze minder kcal.

Wat ga jij doen na het lezen van bovenstaande conclusies?

Ravelijn 89

4285 EE, Woudrichem

info@yvital.nl

 

Tel: 06-20372387

  • Instagram Social Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon
9789021569857 Gezond begint in je mond -
20160804RM NVM Vugt Woudrichem 10.jpg

© 2018 Yvital - Alle rechten voorbehouden